Lewica z pakietem "Bezpieczny senior" w Grójcu i Radomiu

Polityczki i politycy Nowej Lewicy w Grójcu i Radomiu przedstawili pakiet Lewicy „Bezpieczny senior".

Paulina Piechna-Więckiewicz:

Bezpieczeństwo dotyczy nie tylko obrony narodowej. Bardzo ważne jest również bezpieczeństwo socjalne. Jeden z projektów Lewicy w ramach pakietu „Bezpieczny senior - bezpieczna rodzina” dotyczy waloryzacji rent i emerytur. Występujemy w nim o podwyżkę 12 procentową. Oznacza to, że po przyjęciu projektu średnia miesięczna emerytura byłaby wyższa o 300 złotych, a najniższa o 180 złotych.

Arkadiusz Iwaniak:

Obecnie samotny senior, po śmierci małżonka może liczyć na 85 procent jego wyższej emerytury. W sytuacji, gdy jeden z małżonków umiera, drugi ma prawo zdecydować czy pozostaje przy swojej emeryturze czy też - w przypadku, gdy emerytura współmałżonka była większa - decyduje się na pobieranie jego świadczenia, ale w wysokości 85%. Lewica uważa, że 85% zapis powinien zniknąć.  Pewne koszta stałe, w sytuacji, gdy jeden ze współmałżonków umiera, pozostają. Czynsz za mieszkanie, ogrzewanie, koszta stałe, takie jak prąd.

Daniel Oliszewski:

Trzecią propozycją są Lewicy są leki za 5 zł. Każdy senior miałby możliwość wykupienia każdego przepisanego leku za 5 zł. Emeryt nie powinien dokonywać wyboru stojąc przy okienku w aptece, czy ma kupić leki czy jedzenie, a może zapłacić rachunek za prąd. To jest dobre rozwiązanie, które pozwoli budżetowi państwa oszczędzić pieniądze. Seniorzy, którzy będą musieli podjąć decyzję o rezygnacji z leków, będą musieli być hospitalizowani.

DRUGA WALORYZACJA RENT I EMERYTUR

Inflacja na poziomie 12 procent oznacza, że każda emerytka i każdy emeryt straci w przeciągu roku półtorej emerytury. Oznacza to, że z jedną ręką PiS daje 13 oraz 14 emeryturę, a drugą ręką je zabiera. Dlatego tak ważne są rozwiązania systemowe.

Lewica 20 kwietnia 2022 r. złożyła w Sejmie ustawę o drugiej waloryzacji rent i emerytur, która powinna mieć miejsca 1 września 2022 r. W przypadku średniej emerytury będzie to oznaczać około 300 zł podwyżki, a najniższe świadczenie wzrosłoby o około 180 zł.

RENTA WDOWIA

Wszystkie osoby, które nabyły prawo do renty lub emerytury w ZUS, KRUS, wojskowej, policyjnej lub wynikającej z Karty Nauczyciela mogli wybrać korzystniejsze dla siebie świadczenie plus 25% świadczenia, z którego rezygnują.

Obecnie w małżeństwie emerytów, gdy umiera mąż, kobieta ma prawo do wyboru - albo zachowuje swoją emeryturę, albo z niej rezygnuje i bierze rentę rodzinną - 85% emerytury męża. Proponujemy, żeby można było wybrać tę opcję, która daje większy przychód: wdowa może albo zachować swoją emeryturę, a do tego uzyskać dodatek 25% renty po mężu, albo wybrać rentę po mężu i dodać 25% swojej emerytury.

To realne wsparcie nawet dla 1,5 miliona osób w całej Polsce, w większości kobiet, które po stracie współmałżonka nie są w stanie samodzielnie utrzymać domu, zapłacić za leki. -Szczególnie, że to osoby z najniższymi emeryturami to głównie kobiety - ich emerytury są nawet 40% niższe niż emerytury mężczyzn!

Kobiety, szczególnie w starszych pokoleniach często zajmowały się dziećmi, chorymi członkami rodziny i mają po prostu krótszy okres odprowadzania składek. Odpowiedzialne państwo, państwo godności musi to brać pod uwagę.

Takie rozwiązania - łączenia świadczeń - stosuje się w innych krajach Unii Europejskiej. Tak jest w Niemczech, we Włoszech, w Czechach czy na Litwie. Nie ma powodu, żeby takie rozwiązanie nie mogło funkcjonować w Polsce.

LEKI ZA 5 ZŁ

Rozwiązanie leki za 5 zł daje możliwość leczenia się każdemu i każdej. Brak możliwości kupowania lekarstw to nie tylko sposobność do utrzymania się w dobrym zdrowiu, ale i uniknięcie zajęcia łóżka w szpitalu. Jest to więc nie tylko inwestycja w dobre samopoczucie seniorów, ale i inwestycja w stan finansów ochrony zdrowia, ponieważ osoby, które będą mogły wykupić leki być może nie trafią do szpitala. Leki za 5 zł z jednej strony będzie wymagać większych wydatków na refundację, z drugiej strony profilaktyka i nieprzerywanie terapii lekowej ograniczy wydatki na hospitalizację pacjentów, którzy z powodu braku pieniędzy nie kupowali lekarstw.

Państwo dokłada dziś do refundowanych leków większość środków, dlaczego więc nie może pokryć całej kwoty? Podobny system działa w Wielkiej Brytanii czy w Niemczech, gdzie odpłatność jest albo zniesiona, albo jest symboliczna. Ustawa leki za 5 zł została złożona przez Lewicę 28 kwietnia 2021 r. i zakłada, iż cena lekarstw nie może przekroczyć tytularnych 5 złotych. Państwo dokłada dziś do refundowanych leków większość środków, dlaczego więc nie może pokryć całej kwoty? Podobny system działa w Wielkiej Brytanii czy w Niemczech, gdzie odpłatność jest albo zniesiona, albo jest symboliczna.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!